Skip to content

Circulair bouwen

Maatschappelijk verantwoord en duurzaam bouwen

Vandaag lichten wij eens een mooi stukje uit over het circulair bouwen. Wat houdt het in, hoe werkt het en waarom wij dit zo belangrijk vinden.

Wij zijn trots dat wij als één van de weinige specialisten kunnen zeggen dat Pro Floor Care maatschappelijk verantwoord en duurzaamheid zeer hoog in het vaandel hebben staan

Circulair bouwen, wat moet ik mij daar nu bij voorstellen?

Het antwoord hierop is vrij simpel. Circulair bouwen betekent in eenvoudige taal: het bouwen van een huis, gebouw, kantoor of voorwerp, welke na het opbouwen ook weer volledig kan worden afgebroken. Echter met de achterliggende gedachte, dat alle bouwstoffen zoals hout, steen, staal, beton, natuursteen en zelfs plastic op wat voor wijze weer kunnen worden gebruikt bij het opnieuw duurzaam bouwen van een nieuw kantoor of gebouw.

Wordt dan alles opnieuw gebruikt?

Ja, alle duurzame producten worden opnieuw gebruikt in deze vorm van circulair bouwen. Binnen deze circulaire economie wordt dan ook gesproken over twee “kringlopen”. We noemen deze kringlopen, of circulaire processen, de biologische kringloop en de technische kringloop.

Biologische kringloop

Natuurlijke grondstoffen worden ingezet bij het vervaardigen van producten en materialen. Als deze biologische of natuurlijke grondstof aan haar eind komt in de circulaire bouw, dan vinden we dit terug in een vorm van bijvoorbeeld een biologische afbraak. Verschillende voorbeelden vinden we tegenwoordig terug, in esthetisch en logisch oogpunt, bij het bouwen van nieuwe gebouwen. Enkele voorbeelden hiervan zijn speciale harsen, epoxy’s maar ook afvalstoffen die gebruikt worden in vloertapijt. 

Technische kringloop

Ook hierbij geldt dat natuurlijke grondstoffen worden omgezet nadat deze gebruikt zijn in een eerder bouwproces. Echter deze natuurlijke grondstoffen worden omgezet naar een hoogwaardig materiaal, dat opnieuw veel langer mee zal gaan in de keten van duurzaam ondernemen. Op dit moment zijn wij betrokken met het verwerken van allerlei soorten puin van verschillende grondstoffen, om deze dan te verwerken in nieuwe soorten asfalt en beton.

Zijn er ook voorbeelden van circulair bouwen in Nederland?

Deze zijn er zeker. Op dit moment wordt er circulair gebouwd aan de Amsterdamse Zuidas door de ABN/ Amro bank, het zogeheten ABN Amro Paviljoen.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via 020 217 07 04.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Back To Top
×