NATUURSTEEN MINERALISEREN
Mineraliseren is een alternatief om dof niet-kalkhoudend natuursteen te laten glanzen
Dof natuursteen voorzien van een zeer hoge glans
Mineraliseren is een betaalbaar alternatief voor het polijsten van natuursteen. Tevens zorgt het voor een diepe en sterke glans van het natuursteen. Het is echter alleen toepasbaar op niet kalkhoudende, uit silicium bestaande natuursteen vloeren. Op deze pagina bespreken wij de mogelijkheden en alternatieve oplossingen van het mineraliseren van natuursteen. Aan bod komen de volgende onderwerpen:
- Wat is mineraliseren van natuursteen
- Wat zijn de voordelen van het mineraliseren
- Welke natuursteen soorten kunnen we mineraliseren
- Foto’s van mineraliseren van natuurstenen vloeren
- Verschil tussen mineraliseren en kristalliseren van natuursteen
- Alternatieven voor mineraliseren
- Natuursteen laten kristalliseren door specialisten
Wat is natuursteen mineraliseren
Hoe natuursteen mineraliseren
Mineraliseren is eigenlijk het samenvoeging van oxaalzuur (zuringzuur) en kristallijn silica (kwarts mineraal). Zo ontstaat er een chemische reactie en wordt gevormd tot een pasta. Middels een boenmachine, met daaronder een staalwollenpad, ontstaat een reactie die een glazige verharde laag over het natuursteen legt. Dit beschermt het natuursteen en zorgt voor een diepe glans.
Voordelen natuursteen mineraliseren
De resultaten van mineraliseren
Wat is nu het resultaat van mineraliseren, met name vergelijking met de alternatieve mogelijkheden, zoals het polijsten:
- De toplaag wordt verhard en is daardoor minder gevoelig voor slijtage en krassen.
- Door het verdichten van de toplaag, is het natuursteen bestendig tegen vlekken, vuil, vocht, water en andere ongewenste indringers.
- Bovenal zorgt mineraliseren voor een sublieme glans van het natuursteen.
Welke natuursteen soorten mineraliseren?
Natuursteen soorten glanzend maken door mineraliseren
Let op! Natuursteen mineraliseren is geschikt voor natuurstenen vloeren die niet kalkhoudend zijn en die bestaan uit silicium, zoals:
- Granieten vloeren mineraliseren
- Gneis vloeren mineraliseren
- Kwartsiet vloeren mineraliseren
Natuursteen mineraliseren is alleen geschikt voor natuurstenen die bestaan uit silicium-bestanddelen, zoals granieten
Foto’s van mineraliseren van natuurstenen vloeren
Bij deze een aantal afbeeldingen van de resultaten van het mineraliseren van verschillende soorten natuurstenen vloeren.
Natuursteen mineraliseren of kristalliseren?
Wat is het verschil tussen kristalliseren en mineraliseren?
Bij het mineraliseren wordt, net zoals bij het kristalliseren, een chemische reactie tot stand gebracht, waardoor de toplaag van het niet kalkhoudende natuursteen zich verdicht. De nieuw gevormde steenlaag is hoogglanzend, iets harder (alleen de toplaag) en iets meer verdicht, waardoor er minder vuil, vet, vocht en andere vervuiling wordt doorgelaten. Hierdoor is de vloer in onderhoud ook weer gemakkelijker onderhoudbaar te krijgen.
Is de vloer in betere staat, dan is kristalliseren van natuursteen een optie. Echter, dit kan dan alleen bij kalkhoudende vloeren.
Kortom:
Mineraliseren: voor NIET kalkhoudende vloeren, in minder goede staat
Kristalliseren: voor kalkhoudende vloeren, in betere staat
Alternatieven voor mineraliseren van natuursteen
Alternatieve manieren om natuurstenen vloeren glanzend te maken
Er zijn verschillende manieren om natuursteen van haar oorspronkelijke glans te voorzien. De alternatieven zetten we even kort op een rijtje:
Polijsten van natuursteen
Het polijsten van natuursteen zorgt net als mineraliseren voor een mooie glans op de vloer. Het is echter een meer natuurlijke glans en de finesse en kwaliteit die het polijsten met zich meebrengt, laten u langdurig(er) genieten van een mooie natuurstenen vloer.
Natuursteen polijsten kan eigenlijk op alle soorten die ook genoeg kalk bevatten. Hardsteen, kalksteen, marmer, travertin, terrazzo of granito zijn allemaal soorten die zich goed laten polijsten.
Zoeten van natuursteen
De term ‘zoeten van natuursteen’ wordt ook wel eens in één lijn genoemd voor ‘polijsten van natuursteen’. Het is echter ietsje anders. Het zoeten van natuursteen geeft een meer mattere glans dan polijsten.
Zoeten van natuursteen kan worden toegepast op alle soorten natuurstenen vloeren.
Kristalliseren van natuursteen
Kristalliseren van natuursteen werkt eigenlijk hetzelfde als het mineraliseren. Het kan echter alleen worden toegepast op natuurstenen vloeren met zeer hoge kalk waarde, zoals marmer, hardsteen, travertin en kalksteen